Alergolog w Opolu lek. med. Zbigniew Kurzyca, alergia, poradnia, astma, pediatra, alergolog, opole, alergie, poradnia alergologiczna, lekarz

Nikiel

W przypadku uczulenia na nikiel poza unikaniem biżuterii z niklem, stosuj odpowiednią dietę. Oto
wskazówki na co uważać, co możesz jeść, a czego unikać.
Objawy
Nikiel jest dość powszechnym alergenem. Alergia na niego wymusza przede wszystkim unikanie kontaktu
z metalowymi produktami, które go zawierają. W jego wyniku, bowiem pojawia się uczulenie kontaktowe
objawiające się zaczerwienieniem czy sączącymi grudkami na skórze.
Niekiedy alergia na nikiel może się również objawiać katarem, podrażnieniem śluzówki nosa, zapaleniem
spojówek, atakami astmy, ale też może dawać nieswoiste objawy ogólnoustrojowe jak obrzęki.
Leczenie
W przypadku alergii kontaktowej, jeśli nie ma ona silnego nasilenia, wystarczy wyeliminować kontakt
alergenu z ciałem. Nikiel znajduje się najczęściej w:
- guzikach,
- kluczach,
- klamkach,
- monetach,
- zegarkach,
- sztućcach,
- kolczykach,
- nożyczkach,
- bransoletkach,
- wyrobach ze złota,
- sprzączkach od pasków,
- implantach stomatologicznych.
Guziki i części metalowe garderoby np. spodni czasami wystarczy pomalować lakierem do paznokci (np.
bezbarwnym).
Czasem konieczne okazuje się wykluczenie produktów spożywczych najbardziej bogatych w nikiel.
Leczenie opiera się na łagodzeniu objawów i unikaniu alergenu. W przypadku alergii kontaktowej lekarz
może, więc przepisać odpowiednie maści czy kremy, zaś w uczuleniu na nikiel w pożywieniu konieczne
są wykluczenia żywieniowe.
Dieta
Lista produktów, w których może występować nikiel jest bardzo rozległa. Gdyby, więc wykluczyć zupełnie
wszystkie, mogłyby wystąpić niedobory pokarmowe. Są niektóre artykuły, których bezwzględnie należy unikać, oraz
inne, których spożycie ograniczyć.
Bezwzględnie wykluczyć należy:
- podroby,
- ser topiony,
- kukurydzę, groszek,
- czerwone wino i piwo,
- produkty z owsa, gryki,
- margaryny, gotowe ciasta,
- dania gotowe oraz typu fix,
- marcepan, czekoladę, kakao,
- pomidora, ketchup, koncentrat,
- orzechy, migdały, ziarna słonecznika,
- śledzia, tuńczyka, łososia, makrelę, owoce morza,
- nasiona soi, sos sojowy, tofu i inne produkty sojowe,
- wiśnie, ananasa, śliwki, rodzynki, owoce w puszkach,
- konserwy rybne i mięsne, warzywa konserwowe, konserwy w metalowych puszkach,
- kawę, mocne napary herbaty zielonej, czerwonej i czarnej, kwaśne soki owocowe z kartoników.
Ograniczyć natomiast należy:
- lukrecję,
- ocet, chrzan,
- sery żółte, serwatkę,
- proszek do pieczenia,
- suplementy z błonnikiem,
- produkty pełnoziarniste, proso, kiełki, siemię lniane,
- rośliny strączkowe, warzywa krzyżowe (kapusta, brokuły itp.),
- rabarbar, daktyle, figi, brzoskwinie, banany, gruszki, suszone owoce, maliny,
- kalarepę, szparagi, cebulę, boćwinę, szpinak, grzyby, paprykę, czosnek, marchew.
Bezpieczne są:
- ryż, makaron,
- produkty z białej mąki,
- większość warzyw i owoców,
- jaja, mięso, ryby (poza wymienionymi wyżej),
- masło, mleko, sery (poza żółtymi), napoje mleczne fermentowane.
Unikać należy również wody z kranu, która może być bogata w nikiel. Warto wybierać żywność z upraw
ekologicznych, nikiel bowiem pojawia się w produktach spożywczych w głównej mierze z zanieczyszczenia
środowiska.
Cały czas należy obserwować reakcje organizmu i tworzyć własną listę produktów zabronionych,
dozwolonych w ograniczonych ilościach i bezpiecznych. Jeśli zauważysz, iż po którymś produkcie czujesz się
gorzej, proszę go unikać, jeśli zaś któryś nie daje działań ubocznych, możesz go spożywać.
 

ANKIETA

W tej chwili nie prowadzimy żadnej sondy
SPECJALISTYCZNA PRAKTYKA LEKARSKA Alergologia Dr Kurzyca, 45-759 Opole, ul. Wróblewskiego 38, tel. 508 239 009, rejestracja@poradnia-alergologiczna.pl
© 2006-2015